El Tiempo por Tutiempo.net

miércoles, 21 de marzo de 2007

Cine a Irlanda VI - Notes on a Scandal -

Fa dues setmanes la Noe havia proposat anar a veure Notes on a Scandal. Vaig intentar buscar a quina hora la podiem veure merdejant una mica la web site del cine de Parnell Street, pero justament ja no la feien a cap cine de Dublin. Per tant tasca impossible. Pero ara fa una setmana, el divendres passat, va passar una cosa molt estranya. Es la primera vegada que he vist cosa semblant. Intentant escollir entre tres films, vaig observar que Notes on a Scandal tornava a estar a la cartellera. Que raro! Fa una setmana ja no hi era, i una setmana despres hi torna a ser! Suposo que la gent seguia tenint ganes d'anar al cine a veure aquesta historia. I el "jefe" va decidir que potser en podria treure suc alguna setmana mes utilitzant una sala... d'estar per casa. Pero be... nosaltres ja teniem pelicula!

Aixi que vaig escriure un e-mail a la Noe per enllestir-ho tot. Els demes no podien o no volien venir. Davant de la porta del cine ens vam trobar l'Ester, fumant i fent temps per una altra sessio. Finalment va caure als nostres encants, i al segon intent la vam coaccionar per compartir una agradabla tarda amb nosaltres... je je je!

Cine: Notes on a Scandal.

Protagonitzada per Juli Dench, Cate Blanchett, Bill Nighy, Andrew Simpson...

Dirigida per Richard Eyre.

Guio Patrick Marvel (Novela: Zoe Heller).

UK, 2006.



Barbara (Judi Dench) es una despotica i solitaria professora que governa la seva classe amb ma de ferro en una ruinosa escola publica situada a Londres. Amb l'excepcio de la seva gata, Portia, Barbara viu sola, sense amics, pero el seu mon cambia quan coneix a la nova professora d'art de l'escola, Sheba Hart (Cate Blanchett). Sheba sembla ser l'anima bessona i l'amiga que Barbara sempre havia estat buscant. Pero quan descobreix que Sheba mante una relacio amb un dels seus joves alumnes (Andrew Simpson), la seva naixent relacio dona un tomb radical. Llavors es quan Barbara amenaca amb revelar el terrible secret de Sheba a al seu marit (Bill Nighy) i a la resta del mon. Es quan els propis secrets i les sinistres obsessions de Barbara surten a la llum, exposant les mentides que s'amaguen en el nucli de les vides de les dones...

* OPINIO: Quan l'Ester em va preguntar quin tipus de pelicula era, nomes vaig saber respondre: "molt dura... es una peli molt dura!". Poca cosa sabia, una mica de trailer i res mes... pero collons, dura? I al mateix vaig dir a la noia que viu a casa: " la pelicula es nice?". "Home... nice? No se...". Es que la Mong sempre ho defineix tot amb dues paraules: nice... i l'altre ja ho explicare mes tard. Pero, la paraula que resumeix perfectament la visio de l'espectador es: ANSIETAT.

Es una pelicula que no disfrutes mentre la veus, pero d'aixo es tracta i per aixo esta molt ben feta. I per aixo, paradoxalment disfrutes! Amb actuacions brillants i moments que no et mous de la butaca. No et pots moure perque els collons han sortit volant, i en el seu lloc hi tens el cor bategant a 100 per hora. Una historia a la meva manera de veure 50% no molt creible, i 50% totalment certa. Quantes persones d'aquesta vida estan cansades del que tenen a casa, i es veuen envoltades de la rutina i dels problemes? Aquests encara que ho tinguin tot, un bon home i bon pare, i una familia, trenquen amb tot i es llencen a fer el gilipolles. I evidentment ho volen tot!... pero tot no es pot tenir! I que passa? Pata-pam! Aquesta es la meitat creible.

Una historia que ens ensenya com el mon real esta lligat per contractes d'interessos. Tu em dones estavilitat i jo et dono bellesa. Tu em dones aixo i jo et dono allo. Ara necessito aquesta cosa i per aixo em quedo amb tu. Ara no tinc res mes i per aixo ets el meu escollit. Evidentment que ningu, ni jo mateix acceptarem com a valida aquesta teroria quan l'estiguem portant a terme. Els nostres cervells son massa llestos, i ens enganyen d'una forma vil i finalment ens fan creure una altra realitat. Pero el mon de les parelles es mou per interessos... contractes no escrits ni verbals... pero reals i existents! Be... no nomes el mon de les parelles: TOT!

L'estona que dura la pelicula no son ni 5 minuts. I amb 30 segons ja et trobes dins de tot! quin patir, i que ben feta que esta perque estiguis amb aquesta tensio. I quin mal rotllo que dona la Juli Dench... grgrgrgrgr! Fins hi tot la Blanchett dona mal rotllo! Ara, haig de dir que el paper que mes em va sorprendre va ser el del pare, genial! Pero finalment s'ha de baixar els pantalons. Massa vell. Be... al final la Blanchett es baixa les faldilles i en Nighy tambe. Com deia contracte no escrit! les dos cares de la moneda, de la vida, i de la vida d'una dona.


Mes info, navega: Web oficial del film

1 comentario:

Anónimo dijo...

hey Jordi! how u doing? hehe sorry per l'altre dia però, tot i que el msn està conectat no hi paro massa... la burra està tota l'estona engegada ! ;-)

com et va toto per Dublín? fins quant estaràs per allà!?

Bé, ja m'explicaràs!!!!

cuida't!