El Tiempo por Tutiempo.net

viernes, 16 de febrero de 2007

Sobre el meu cap... estrelles! Un altre mon! Un munt de contes!

De tant en tant observant cap amunt recordo un mon que atrapa la meva imaginacio. Rarament el cel de Dublin queda destapat de l'espessa capa gris de nuvols. Pero quan aquesta viatja a un altre raco del planeta, apareix un gran tresor: les estrelles! Aquestes estan situades aleatoriament, com si un nen hagues comencat a dibuxar punts de colors en una fulla de paper negre, sense sentit, sense ordre, nomes jugant... pero aixo es nomes el que sembla! Darrera aquest desordre enganyos, el firmament ens mostra histories, contes,... MITOLOGIA!


Des d'aquesta ciutat, aixi com des de moltes altres, puc observar clarament la constel·lacio que mes m'agrada: Orio (la constel·lacio mes bella del cel!).

No se perque es la composicio que mes crida la meva atencio. Potser perque es la mes gran, o potser perque va ser la primera que vaig poder diferenciar en el firmament de forma clara. Potser per la seva notorietat o senzillament perque es la mes coneguda. No ho se pas!

Es pot afirmar que en total hi ha 88 constel·lacions reconegudes, y Orio entre elles, la mes gran, mereix una especial dedicacio.

Orio es clarament d'hivern, i nomes em d'aixecar els ulls mirant cap al sud per trobar-la sense dificultat. Un cop observada entendrem amb molta rao perque la gent l'anomena "La Catedral del Firmament".

Aquesta, per poca imaginacio que tinguem, ens mostra la silueta d'un gegant en el cel: un cacador.

El dibuix esta format principalment per set estrelles: Belelgueuse i Bellatrix en la linia superior formant les espatlles, Rigel i Saiph en la part inferior com els geneolls. I Alnitak, Alnilam i Mintaka les 3 que formen el cinturo (amb els noms de "Tres reis mags", "Tres Maries" o "El cinturo d'Orio"). De totes aquestes estrelles es Rigel l'estrella que mes brilla, situada a la part inferior dreta.

Pero deixant de banda l'astronomia, realment quina es la historia d'aquest cacador? Diferents punts de partida ens relaten els fets, i encara que hi ha forces diferencies entre uns i altres (personatges que hi participen, el naixement, els amors, les aventures...), totes elles coincideixen en dos punts:



  • Orio era el millor cacador i el mes fort de tota Grecia.


  • L'escorpi: l'animal que el va derrotar.
D'acord amb una versio del mite, Orio era fill d'un pobre pastor amb el nom d'Hirieo. Una vegada, Zeus, Hermes i Poseido van passar per casa d'Hirieo. Aquest fou tan generos amb els seus convidats que va arribar a matar l'unic animal que tenia: un toro. El pastor no tenia ni una idea de que els seus convidats fossin deus, els quals van voler agrair la seva generositat otorgant un desig.

El desig mes gran d'Hirieo era el de tenir un fill. Els deus li van dir que enterres la pell del toro que havia sacrificat per ells i que hi orines a sobre. Despres de nou mesos, un nen va neixer en aquell mateix lloc.

El nen es va convertir en un jove molt fort i molt bell. I era tant bon cacador que fou utilitzat per molts reis per matar a perilloses besties. Content amb el seu exit, Orio va prometre que mataria a tots els animals salvatges de la Terra. Pero la deesa de la Terra (Gea), qui era la mare de tots els animals, no estava gens contenta amb les intencions del cacador. Llavors Gea va enviar un enorme escorpi a Orio, el qual aviat es va donar comte de que la seva forca i espasa eren inutils contra aquesta bestia tant poderosa. El seu primer intent va ser l'escapada, pero l'escorpi el va picar y finalment matar.

Com a recompensa, Gea va ubicar l'escorpi en el cel com una constel·lacio que apareix como si constanment estigues persiguint a Orio. Cada vegada que Orio s'amaga en el firmament, apareix la constel·lacio d'Escorpi. I aixi cada nit... en una persecucio impossible! Dues cares de la moneda, la vida i la mort! El botxi i la victima! El cacador mes fort del mon, i la bestia que mai va arribar a vencer.


Be... aqui acaba el post sobre Orio. Evidentment que hi ha moltes mes coses a explicar. Unes amb alguna vesant directe, i altres de forma indirecte: la nebulosa d'Orio, el carro menor i major,... si esteu interessats en saber alguna cosa mes... doncs a preguntar!... je je je! I jo encantat de respondre! E-mail o comment, ja sabeu com funciona.

1 comentario:

Edu dijo...

Ei, que guapo... la veritat és que estava llegint el teu blog quan he rebut un correu (EHEM EHEM!! ) i no ha estat fins ara que no t'he pogut deixar un comentari..

Sempre m'ha fascinat l'astronomia, però la informàtica l'ha eclipsat... Suposo que si hagués nascut fa 100 anys hauria volgut ésser astrònom.. A veure si fas més posts d'aquests i així m'animo a aprendre'n una mica més...