El Tiempo por Tutiempo.net

viernes, 23 de febrero de 2007

Croke Park

Aquest dissabte es produira a la ciutat de Dublin, possiblement uns dels esdeveniments esportius mes importants durant l'any en aquest pais.
Encara que el rugby no es l'esport rei en les terres verdes, el partit entre Irlanda contra Anglaterra en el torneig de les 6 Nacions, ha despertat una gran expectacio, ja que es la primera vegada en la historia que la seleccio anglesa trepitjara l'estadi dublines de Croke Park, l'escenari del primer "Diumenge Sagnant".

Aquest estadi fou l'escenari el 21 de Novembre de 1920, quan 14 jugadors i espectadors, incloent nents, foren assessinats per forces britaniques al comencament d'un partit de futbol gaelic entre els equips de Tipperary i Dublin, com a venjanca per l'assassinat durant la tarda anterior de 14 agents a mans d'un grup independentista. Ha estat molt dificil que un esport tan britanic com el rugby es pogues jugar en aquest recinte vinculat amb la sang del nacionalisme irlandes.

La Federacio Irlandesa de Rugby no tenia moltes alternatives amb el tancament durant dos anys per obres de Lansdowne Road (l'estadi oficial), i per convencer a la gent de l'esport autocton, tenen l'obligacio de pagar un milio i mig d'euros per cada partit que jugui. A mes que van tenir que cambiar l'ordre dels enfrontaments perque God Save the Queen (l'imne angles) no fos el primer imne estranger que sones en el recinte. Per una altra banda no s'ha d'oblidar que la seleccio de rugby d'Irlanda representa a tota l'illa, encara que esta dividia des de 1920 (26 comtats formen La Republica d'Irlanda i els altres sis formen la provincia britanica d'Irlanda del Nort), el que no succeeix amb altres esports.

La GAA (Gaelic Athletic Association) es l'entitat propietaria de l'estadi. Creada amb la finalitat de promoure els esports irlandesos com el futbol gaelic o el hurling, y lluitar contra la influencia de les disciplines angleses, futbol i sobretot cricket i rugby.

La ruptura entre esports gaelics i anglesos ha perdut forca amb el temps, encara que la GAA, va cedir finalment per la por a la incomprensio de l'opino publica.

Pero a tots aquest problemes tambe li podem donar un toc d'humor. Ara fa unes dues setmanes quan la seleccio de Franca van venir a jugar a Croke Park, l'empresa de telefonia O2 va fer publicitat del partit i de la seva companyia d'una manera molt xula. Recordeu la peli de A l'otro lada de la cama? Quan un dels protagonistes sortia dins del teatre amb la forma d'un melo al cap i deia: "soy el ninoi melon, nino melooooooon!" Doncs si veieu aquest video pensareu el mateix. Per aquesta setmana dos companys de la feina, els hi toca fer el mateix, i aixi es guanyen unes peles. Quin riure!


Si voleu saber mes sobre les seleccions, l'estadi o el torneig, aqui teniu recursos.

Mes info, navega:

Web oficial Croke Park
Torneig 6 nations
Seleccio irlandesa de rugby
Seleccio anglesa de rugby

No hay comentarios: